PCT Dag 49 – Mount Whitney

Toppbestigning av Mount Whitney – vandrat 12 timmar + 3 miles PCT.

Vaknade av att mitt armbandsur ringde 23:25. Det mesta var redan packat för toppbestigning av Mount Whitney. USAs högsta berg i dom nedre 48 staterna.

Lämnade tält, sovsäck och björnburk tog endast rygga med varma kläder,snacks och en flaska vatten

Vi gav oss iväg kl 24 med pannlampor. Jag och Machine var i täten. Men det måste varit minst 20 – 25 personer på väg upp. Många passerade och man såg pannlampornas ljus. I början var det svårt att hitta leden och sedan kom man ut på dalens snöfält. Men snön var hård och fin att gå på. Tillslut kom vi upp till berget och ledens switchbacks började. Dessa var snötäckta på några ställen, så då fick jag ta fram isyxan och mina micro spikes.

Vid soluppgång så var vi inte ända uppe. Men utsikten var fantastisk.

Eftersom det var 40 år sedan jag senast var på toppen av Whitney, så var det mycket känslosamt för mig. Jag besteg toppen 21 juli 1979 och nu 20 juni 2019. Att nå Whitney har varit mitt stora mål med vandringen och om jag når Kanada så är det en bonus. Jag grät två gånger på toppen av ansträngningen och av känslorna kombinerat.

Uppe på toppen var det mycket kallt. Så vi vände neråt efter ca 30 min. Switchbacksen och snön nerför gick lättare i dagsljus än uppför i mörket. Men den långa platta dalen var mycket jobbigare i den av värmen mjuknande snön.

Jag nådde tältet kl 12 så totalt tog vandringen 12 timmar för mig. Jag var helt slut. Min energinivå var låg. Jag hade endast ätit några snackbars på hela dagen. Jag lagade mat och åt och sov sedan några timmar. Jag trodde inte jag skulle gå något mer denna dag.

När jag vaknade pratade jag med några andra hikers. Dom skulle gå 3-4 miles och tälta längre fram mot några flodpassager, så att dom kan tas så tidigt som möjligt på morgonen innan solen ökar på smältvattenflödet.

Jag fick med mig Machine på att vandra några miles. Jag gick 3 miles tills jag träffade på Tinkerbell och Spartan som slagit upp läger. Jag slog oxå upp mitt tält där.

Machine anslöt något senare. Det blev en kall natt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s